20 Ağustos 2013 Salı

Üç Katına Kadar Tazminat Talebim

Herkese Tekrar Merhabalar,

Uzun bir aradan sonra tekrar karşınızdayım. Bugünkü yazımın konusu, daha önceki yazılarımda yapmayı taahhüt ettiğim bir şey olan üç katına kadar tazminat talebi içeren davamı sizlere haber vermektir.

Hepinizin bildiği gibi Rekabet Kurulu'nun Türk bankacılık sekötüründe faaliyet gösteren 12 banka hakkında Rekabetin Korunması Hakkında Kanunun (RKHK) 4. maddesini ihlal ettikleri gerekçesiyle 08.03.2013 tarihide idari para cezasına hükmetmiş ve kararın detaylarını bize sunan gerekçeli karar 15.7.2013 tarihinde yayımlanmıştır.

Ben de bunun üzerine bahse konu 12 bankadan birisi olan ve ihlalin devam ettiği tarihlerde taşıt kredisi kullandığım Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. (Vakıfbank) hakkında, RKHK'nın 57 ve 58. maddelerine dayanarak 1.8.2013 tarihinde bahse konu 12 bankanın gerçekleştirdiği rekabet ihlalleri nedeniyle zararımın üç katına kadar tazminini talep ettiğim davayı açmış bulunuyorum.

Henüz dava açılmadığı için sizlerle dava dilekçemi bu yazıda paylaşamıyorum ancak dava açıldıktan sonra Türkiye'de emsal bir karar olacak bu davanın detaylarını aşama aşama sizlerle paylaşmayı ve bu şekilde kamu hukuku uygulaması yanında en az onun kadar ve hatta ondan fazla biçimde caydırıcılığı olan (3 katına kadar tazminat ve çok sayıda potansiyel mağdur olduğundan) özel hukuk uygulamasının ABD'de ve AB'de olduğu gibi Türkiye'de de başlamasına ön ayak olmayı umuyorum.

Dolayısıyla bu davada benim için önemli olan talep ettiğim çok düşük miktardaki tazminatın parasal değeri değil, RKHK 57 ve 58'e göre bir davanın adli yargıda nasıl sonuçlanacağını görmektir. Ancak merak ettiğim dört temel konu bulunmaktadır:
1)   Mahkeme 3 katına kadar tazminata hükmedecek midir yoksa daha az ve ortalama bir miktarı mı tercih edecektir;
2) Rekabet Kurulu'nun ihlal tespiti kararı bu süreçte nereye oturacaktır?;
3) Mahkeme tazminata hükmedilecekse zarar nasıl hesaplanactır?;
4) Bilirkişi tarafından hesaplanacak zarar için bilirkişi kim olacaktır? Rekabet hukukuna hakim birisi mi yoksa bir mali müşavir mi ya da bir finansal analist veya finans sektöründen birisi mi?

Bu gibi bir çok önemli sorunun cevabını eminim önümüzdeki süreçte alacağız.

Tekrar görüşmek dileğiyle...



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder